WAKE UP! = GEANNULEERD

In de zomer van 2020 presenteert Opera Spanga in samenwerking met Rosa twee korte opera’s over onverdraagzaamheid: Anne & Zef en The Others, samen WAKE UP!

zaterdag @ 20:00

Opera Spanga, Spanga, Nederland

Buy Tickets

Venue Info

Address
Lindedijk 11 8482 KS Spanga Gemeente Weststellingwerf Friesland - op de grens van Overijssel
Spanga
Nederland
Website:
operaspanga.nl

WAKE UP! heeft een eenvoudige boodschap: wakker worden! Het is tijd om kritisch te kijken naar de complexiteit van onze geschiedenis. Het is tijd om de wereld waarin we leven onder de loep te nemen; een wereld die ons voortdurend uitdaagt onderscheid te maken tussen de waarheid en het fake news.

Er zijn geen eenduidige antwoorden. Slechte mensen doen soms goede dingen, en al te vaak zijn goede mensen in staat tot vreselijk gedrag. In WAKE UP! tonen we geen enkele bevolkingsgroep als een model van beschaafd gedrag. Niemand is uitverkoren, niemand heeft gelijk, niemand is menselijker dan een ander. Identiteit is slechts een schaduw, een vervormd beeld dat op de muren van onze angsten wordt geprojecteerd.

Anne & Zef | libretto Ad de Bont | compositie Monique Krüs
Anne en Zef ontmoeten elkaar in het hiernamaals. Anne kwam om in een concentratiekamp. Zef, een Albanese jongen uit onze tijd, is gedood door zijn beste vriend vanwege bloedwraak. Zefs moeder, waar hij zielsveel van houdt, speelt een cruciale rol in het voortzetten van de bloedvete. Door trots, bijgeloof en door godsdienst gedicteerde regels stuurt ze haar eigen zoon de dood in. Anne en haar familie, die ondergedoken zaten boven het bedrijf waar Annes vader werkte, zijn naar alle waarschijnlijkheid verraden door een collega van haar vader.
Anne en Zef ontdekken dat ze veel met elkaar gemeen hebben. Hun ontluikende tienerromance laat zien dat vooroordelen nog steeds aan de orde van de dag zijn.

The Others | libretto Jonathan Levi | compositie Floris van Bergeijk
Mede geïnitieerd door João Ramos Marta
Gebaseerd op het bloedbad van Lissabon uit 1506, waar duizenden nieuwe christenen het slachtoffer werden van bange andersdenkenden, stelt deze opera religieuze onverdraagzaamheid en de angst voor migratie aan de kaak. De hoofdrolspelers in The Others zijn een katholieke Friese matroos, een joodse geldschieter uit Spanje en een islamitische jonge vrouw uit Egypte.
In de loop van de opera ontdekken we dat ze allemaal fatsoenlijke, gepassioneerde mensen zijn – en toch hebben ze vreselijke misdaden begaan.

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid
We willen allemaal vrede
We kunnen het er alleen niet over eens worden hoe we dit kunnen bereiken

Met o.a. Aylin Sezer, Eric Reddet, David Visser, Anjeza Marku, Patrik Vjollca, Tjalling Wijnstra, Corina van Eijk, Henk Post, Marjan Boukes, Pieter de Rooij, Laura Overheid, João Ramos Marta, Vera De Bie, Peter Jessen, Jeroen Kimman, Koen Keevel

De opera’s worden in het Engels, Arabisch en Fries gezongen en in het Nederlands boventiteld.