Rosa Ensemble @ Gaudeamus 2018

Ook dit jaar is het Rosa Ensemble weer aanwezig op de Gaudeamus Muziekweek met twee producties, waarmee Rosa zich van zijn meest extreme kant laat zien. Waar men bij Akasha tot rust komt in een ware monnikentempel, belandt men bij Waanzee in een roerige rocktempel! Het Rosa Ensemble is onder aanvoering van componist/percussionist Daniel Cross al meer dan twintig jaar een van de meest prominente muziektheatergezelschappen van Utrecht.

Akasha – A brief theory of everything
Met ‘Akasha’ zetten Daniel Cross en zijn Rosa Ensemble volgens Gaudeamus een ‘betoverende en geestverruimende voorstelling’ op de bühne. Een magische verteller wijdt het publiek in het begrip ‘akasha’ in. Daarbij hoort mystieke muziek: ruistonen, langgerekte vioolklanken en hier en daar een spacy ‘Star Trek’-geluidje, met meerstemmige, loepzuivere zang. Akasha is een voorstelling als een oerknal. Alle verhalen, herinneringen en verbintenissen die we met anderen hebben, vloeien er samen.

Waanzee – Rosa’s Rock Outfit
Van een heel andere kant laat Rosa zich zien in Waanzee. Men treft het gezelschap dan in een bijzondere dubbelbezetting: 2 elektrische gitaren, 2 basgitaren, 2 drumstellen en 1 flamboyante zanger. ‘Smerig groovende en kurkdroge rocksongs met bizarre hooks en briljante muzikale vondsten’, aldus Gaudeamus. Een avond vol soundscapes, wringende minimal music, experimentele electronics en post-pop! Het verhaal: een rockband presenteert tijdens een concert een nieuwe cd. Halverwege het concert blijkt dat de zanger andere plannen heeft die avond, met een nogal indringende mededeling aan het publiek. Het doel van de zanger? Wereldvrede.

Akasha – vrijdag 7 september, 20.30 uur, Gaudeamus Muziekweek, Stadsschouwburg Utrecht (Inleiding door Daniel Cross om 19.30 uur)
Waanzee – zaterdag 8 september, 23.30 uur, Gaudeamus Saturday Night, TivoliVredenburg, Utrecht