Florian de Backere

Florian de Backere maakt als componist, tekstschrijver, zanger en acteur muziektheater in de brede zin van het woord. Hij studeerde compositie bij Daan Manneke en Fabio Nieder aan het Conservatorium van Amsterdam. Volgde stem- en spellessen bij o.a. Bart Kiene en schrijflessen bij Willem-Jan Otten. Studeerde zang bij Manon Heijne en Anka Koziel als onderdeel van zijn onderzoeksmaster aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag.

Naast werk voor onder andere het Asko-Ensemble en het Nederlands Studenten Kamerkoor schreef en maakte De Backere muziek in opdracht van filmmakers en regisseurs. Van 2011 tot 2012 werkte De Backere samen met theatermaker Ilay Den Boer aan diens voorstelling Zoek Het Lekker Zelf Uit! (Zilveren Krekel 2012). Met componist/toetsenist Wilbert Bulsink en componist/slagwerker Bart De Vrees vormt De Backere sinds 2012 het trio fSTARand. In nauwe samenwerking met Trio-Hoorcomfort, ensemble FUSE, NEOS-Brass en met collectief LUDWIG maakte hij verhalende concertprogramma’s.

In 2015 won De Backere samen met Jan Nieuwenhuis de eerste Vakjury prijs voor De Luisteraar, een monoloog voor het Café Theaterfestival Utrecht. In 2015 maakte De Backere samen met het Utrechtse Rosa Ensemble de voorstelling PELOTON en sinds 2016 is hij lid van het componisten/performer collectief Monoták. In 2017 maakte hij voor Rosa Ensemble met Floris van Bergeijk de luisterkrimi De Deense Detective.

Foto: Kris van Veen