Daniel Cross neemt afscheid als artistiek leider van het Rosa Ensemble

— PERSBERICHT —

Daniel Cross neemt afscheid als artistiek leider van het Rosa Ensemble

Na 25 jaar leiderschap stopt componist en slagwerker Daniel Cross met ingang van 1 mei 2022 als artistiek leider van het Rosa Ensemble. Dit maken het kernteam en de Raad van Toezicht van het ensemble bekend.

Samen met medestudenten van het Utrechts Conservatorium richtte Cross in juni 1997 het Rosa Ensemble op. Zij zochten naar een nieuwe, urgente en vooral andere uitvoeringspraktijk voor hedendaags gecomponeerde muziek. Onder zijn bevlogen leiding bouwde het ensemble een veelzijdig oeuvre op, met voorstellingen en evenementen waarin muziek en geluid verhalen vertellen uit de wereldliteratuur, de wetenschap en de (persoonlijke) actualiteit.

Dankzij Daniels inspirerende dynamiek, visie, charme en kennis van zaken neemt dit oeuvre inmiddels een unieke plek binnen het landschap van de podiumkunsten in. Voor zijn bijdragen aan de ontwikkelingen in het muziektheater ontving hij in 2018 de Operadagen Rotterdam Award en voor zijn muzikale verdiensten voor de stad Utrecht in 2010 de Fentener van Vlissingenprijs.

Daniel Cross zal zich na zijn afscheid richten op componeren, lesgeven en cinematografische plannen. In mei volgend jaar gaat zijn laatste Rosa-compositie in première: Minamitori.

Het Rosa Ensemble is dankbaar voor de productieve staat waarin Daniel het ensemble loslaat en verheugt zich erop verder te mogen werken aan verhalen die onze oren wakker houden en muziek die ontmoetingen blijft faciliteren tussen Rosa’s uiteenlopende publieksgroepen.

Tot na de zomer neemt Florian de Backere de functie van artistiek leider waar. Het ensemble (kernteam, makers en toezichthouders) buigt zich de komende maanden over een nieuwe structurele invulling van het artistiek leiderschap.

In het najaar neemt Rosa op gepaste wijze, dus met veel muziek, afscheid van haar oprichter. Hierover volgt binnenkort meer informatie en een uitnodiging.

Save the date: 6 juni – Bazaar Fantasia

Om Utrecht 900 te vieren presenteren Rosa Ensemble, TivoliVredenburg, Muziekroute, NKK NXT (Nederlands Kamerkoor) op Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni vanaf 14:00, in TivoliVredenburg BAZAAR FANTASIA: een feest vol verhalen voor mensen van 6 tot 106.

Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Hou onze socials en website in de gaten!

Recensie Muziekwereld (NTB)

Waanzee is de nieuwe voorstelling van het Rosa Ensemble. Een rockspektakel geschreven door regisseur Ko van den Bosch. De bezoeker is getuige van een popconcert. Frontman Rex, vertolkt
door zanger Yorick Heerkens, vertelt hoe hij de wereld wil veranderen. De muziek is uitermate energiek en opzwepend. De band heeft een dubbele bezetting: twee drummers, twee gitaristen, twee bassisten, en twee zangers. Waanzee is een rockalbum met punk-, funk- en barokelementen. Rammooo doet je denken aan de sound van de progressieve rockband Yes. In het Duitstalige Babel schittert het operageluid van zangeres Elisa de Toffel. Deep state is wederom een sterke compositie met catchy refrein. Wat mogen wij in Nederland trots zijn op het Rosa Ensemble. Waanzee is niet alleen goed in spel maar in alles: compositie, concept, creativiteit, overtuiging, noem maar op. (P.O.)

Deze recensie staat in het blad Muziekwereld (NTB)

Fotoverslag Waanzee

Sake Rijpkema maakte deze foto’s van WAANZEE 22 september in de Melkweg.
Meer foto’s kan je hier bekijken.