After the Flood

Het enige waar we bang voor hoeven te zijn, is de angst zelf.

Franklin Delano Roosevelt

After the flood is een multidisciplinaire muziektheaterproductie over angst en tegenspoed. Tegelijkertijd geeft deze opera een speels overzicht over 350 jaar vaderlandse geschiedenis.
Het werk wordt geproduceerd door Opera Spanga en het Rosa Ensemble.
After the flood is o.a. te zien op de vaste speellocatie van Opera Spanga, Spanga.

After the flood presenteert persoonlijke intieme geschiedenissen in de context van grootse maatschappelijke gebeurtenissen. Veel van de problemen van onze samenleving, een samenleving die verdrinkt in desinformatie door het digitale gewicht van het heden, zijn te wijten aan onwetendheid over de geschiedenis. Deze onwetendheid kan het vinden van de juiste oplossingen in de weg staan.

1672, het jaar dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wankelde doordat het werd aangevallen door krachten van binnen en buiten het land, is het startpunt van de reis waarin het publiek metgezel is van een beroemde schilder en zijn afstammelingen. Gedurende drieënhalve eeuw zie je de familieleden worstelen om hun hoofd boven water te houden, terwijl alles om hen heen in elkaar stort.

De zes live gespeelde scenes zijn gecomponeerd door Floris van Bergeijk, Enrico Ferri, Jildou Bakker, Martijn Jongman, Wybe Wiersma en Vlad Chleck. Op Van Bergeijk na, zijn zij allen student aan de conservatoria van Groningen, Zwolle en Tilburg. Het libretto is geschreven door de Amerikaanse schrijver Jonathan Levi. Voorafgaand aan de intieme live gespeelde scenes zijn zes orkestrale intermezzo’s te horen. Deze symfonische werken volgen zowel de politieke als de culturele mars van de geschiedenis en zijn opgenomen door het Noord Nederlands Orkest.

After the flood zet de succesvolle samenwerking van Corina van Eijk (regie) met Van Bergeijk en Levi voort. In zijn libretti voor Opera Spanga zette Levi moderne en verre Nederlandse geschiedenis naast elkaar in de Opera Spanga productie Stuyvesant zero (2012) en de operaspeelfilm The Other (2020). Van Bergeijks muziek onderzoekt verbanden tussen de klassieke muziek van Verdi en Mozart en de hedendaagse klankkleuren van elektronica en percussie. Van Eijk's gevoel voor psychologie, geschiedenis en kunst heeft haar, en haar artistieke team, ertoe gebracht film te combineren met de natuurlijke schoonheid van het platteland in live- regies en operafilms. Tjalling Wijnstra dirigeert deze eclectische en speelse muziek mix.

Deze voorstelling is geproduceerd in het kader van de herdenking van het rampjaar 1672.

 

 

Crew

De cast bestaat uit Itzel Medecigo, Klara Uleman, David Visser, Sabra El Bahri Khatri en de actrice Wivineke van Groningen. Het orkest bestaat uit o.a. Peter Jessen, Jeroen Kimman, Marco Danesi en Christian Smith. Er wordt in het Engels gezongen en in het Nederlands boventitelt.