Niet De Zandman

"Vraag je naasten niet om hulp, ze zullen worden verzwolgen door dat vervloekte verhaal van je. Vraag mij." - LIZA

Wanneer de Nederlands-Duitse scenarioschrijver Florian aan een hertaling van het unheimliche 'Der Sandmann' werkt, overlijdt plotseling een familielid in Duitsland. Tijdens het opruimen van het familiehuis ontdekt hij een oude kist vol sinister speelgoed, raadselachtig klinkend gereedschap en een bundel brieven uit 1815 die verontrustende gelijkenissen vertonen met exact het verhaal dat hij moet hertalen. Terwijl dromen en demonen uit zijn jeugd terugkeren, dreigt Florian zijn verstand te verliezen. Radeloos zoekt hij hulp bij de onmenselijk empathische LIZA.

Met Niet De Zandman houdt het Rosa Ensemble een hoorspel-séance die de grens aftast tussen feit en verbeelding. In een intieme salonopstelling zit je op de huid van de spelers en bevind je je midden in hun geluidenspel. Zo maken slagwerkers Mei Yi Li en Bart de Vrees (die ook de muziek schreef) samen met Florian de Backere de audio-muzikale reconstructie van een onwaarschijnlijke geschiedenis.
Ontdek hoe een ‘intergenerationele familievloek’ onverwacht licht schijnt op onze huidige relatie met artificiële intelligentie.

E.T.A. Hoffmann schreef meer dan 200 jaar geleden met Der Sandmann een griezelig profetische parabel over de 'gevaarlijke' hulp die het niet-menselijke kan bieden in tijden van geestelijke nood: “Wanneer zelfs zijn verloofde niet meer wil luisteren naar de hyper-subjectieve angsten van de jonge Nathanael, zoekt hij hulp bij de wonderschone Olimpia. Olimpia blijkt echter de macabere schepping van een geniale natuurkundige en een 'obscure' opticien…”
Het idee dat onze voorouders met soortgelijke vragen worstelden als wij vandaag in deze ‘post-truth’ wereld, vindt het Rosa hoopvol, een zweem van dat gevoel willen de makers in deze nieuwe hoorspel-séance met je delen.Crew

Mei Yi Lee spel en slagwerk
Bart de Vrees geluidsontwerp, compositie, spel en slagwerk
Florian de Backere idee, scenario en spel
Eveline Didderen beeld- en lichtontwerp

 Data
18 december
Theater Kikker
Utrecht
19 december
Theater Kikker
Utrecht
20 december
Theater Kikker
Utrecht
10 januari
Roode Bioscoop
Amsterdam
11 januari
Roode Bioscoop
Amsterdam
12 januari
Roode Bioscoop
Amsterdam