Daniel Cross neemt afscheid als artistiek leider van het Rosa Ensemble

— PERSBERICHT —

Daniel Cross neemt afscheid als artistiek leider van het Rosa Ensemble

Na 25 jaar leiderschap stopt componist en slagwerker Daniel Cross met ingang van 1 mei 2022 als artistiek leider van het Rosa Ensemble. Dit maken het kernteam en de Raad van Toezicht van het ensemble bekend.

Samen met medestudenten van het Utrechts Conservatorium richtte Cross in juni 1997 het Rosa Ensemble op. Zij zochten naar een nieuwe, urgente en vooral andere uitvoeringspraktijk voor hedendaags gecomponeerde muziek. Onder zijn bevlogen leiding bouwde het ensemble een veelzijdig oeuvre op, met voorstellingen en evenementen waarin muziek en geluid verhalen vertellen uit de wereldliteratuur, de wetenschap en de (persoonlijke) actualiteit.

Dankzij Daniels inspirerende dynamiek, visie, charme en kennis van zaken neemt dit oeuvre inmiddels een unieke plek binnen het landschap van de podiumkunsten in. Voor zijn bijdragen aan de ontwikkelingen in het muziektheater ontving hij in 2018 de Operadagen Rotterdam Award en voor zijn muzikale verdiensten voor de stad Utrecht in 2010 de Fentener van Vlissingenprijs.

Daniel Cross zal zich na zijn afscheid richten op componeren, lesgeven en cinematografische plannen. In mei volgend jaar gaat zijn laatste Rosa-compositie in première: Minamitori.

Het Rosa Ensemble is dankbaar voor de productieve staat waarin Daniel het ensemble loslaat en verheugt zich erop verder te mogen werken aan verhalen die onze oren wakker houden en muziek die ontmoetingen blijft faciliteren tussen Rosa’s uiteenlopende publieksgroepen.

Tot na de zomer neemt Florian de Backere de functie van artistiek leider waar. Het ensemble (kernteam, makers en toezichthouders) buigt zich de komende maanden over een nieuwe structurele invulling van het artistiek leiderschap.

In het najaar neemt Rosa op gepaste wijze, dus met veel muziek, afscheid van haar oprichter. Hierover volgt binnenkort meer informatie en een uitnodiging.