Daniel Cross

Het Rosa Ensemble werd opgericht in 1997 door een groep musici van het Utrechts Conservatorium, onder wie huidig artistiek leider Daniel Cross. De naam van het ensemble verwijst naar de Braziliaanse auteur João Guimarães Rosa, wier roman Grande Sertão: Veredas (Diepe Wildernis: De Wegen) de inspiratie vormde voor de eerste cd (Diepe Wildernis, 1997).

De bezetting van het ensemble is sinds de oprichting een aantal keren gewijzigd, met Cross als constante factor. Muzikaal zoekt het ensemble een middenweg tussen muziek en theater, lichte en serieuze muziek, akoestisch en elektronisch, traditioneel en experimenteel en klassiek en pop. Naast vele optredens en voorstellingen in Nederland, was het Rosa Ensemble onder andere te zien in Brazilië (2006), Canada (2006), Malta (Malta Arts Festival, 2009), het Verenigd Koninkrijk (Huddersfield Contemporary Music Festival, 2011) en het EXIT festival in Créteil (2016). Met de voorstelling De Kellner en de Levenden, een samenwerking met cabaretier Jan Jaap van der Wal, werd onder andere opgetreden op A Campingflight to Lowlands Paradise in 2010.

In 2010 ontving Daniel Cross namens het Rosa Ensemble de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs. De prijs is bedoeld voor een kunstenaar die een meer dan bijzondere bijdrage levert aan het culturele leven in de stad en de provincie Utrecht.

Daniel Cross werkt als percussionist ook samen met andere kunstenaars. Zo maakte hij in 2015 met toneelspeelster Carolien Zimmermann de voorstelling Mauerfrei en verzorgde hij later dat jaar een residentie op het festival Stadt Land Fluss Kultur in Weeze, Duitsland. Daarnaast was hij als gastdocent betrokken bij de muziektheateropleiding van Codarts Rotterdam.