Substances

’Substances’ is geïnspireerd op twee hoogtepunten uit de moderne Noord-Amerikaanse kunst, het boek ‘Infinite Jest’ van David Foster Wallace uit 1996 en ‘Roaratorio, an Irish circus on Finnegans Wake’ uit 1979 van de componist John Cage.

Screenshot Substances

De narratief van Stephanie Pan en Diamanda Dramm beschrijft hoe Cage’s Roaratorio toegepast kan worden op Infinite Jest in plaats van haar oorspronkelijke bronwerk Finnegans Wake. Substances is dus een werk over een werk over een werk. Je ziet geïsoleerde elementen terug uit Infinite Jest, wat gaat over drugsmisbruik en zich voor een belangrijk deel afspeelt op een tennisacademie. Daarnaast is een sterk thema in Infinite Jest de kunstfilm, en Substances had zomaar in haar eigen bronwerk beschreven kunnen worden. Al deze elementen uit het boek worden op Cageïaanse wijze ontdaan van hun context.

De sfeer van de jaren ’90 waarin Infinite Jest zich afspeelt wordt versterkt door een camera te gebruiken uit diezelfde periode. De audio is gecomponeerd, uitgevoerd en in beeld gebracht door het ensemble.

Substances is gemaakt door het Rosa Ensemble:
Wilbert Bulsink, Diamanda Dramm, Daniel Cross, Peter Jessen, Stephanie Pan en Willem Wits
Video recording and editing: Willem Wits
Audio recording/mixing/mastering: Sebastiaan Pos