De Deense Detective

De Deense Detective is een live-hoorspel in zeven afleveringen met muziek en tekst, uitgevoerd door het Rosa Ensemble. Deze ‘luisterkrimi’ over de moord op de favoriete deelneemster aan het Songfestival 2018 kan ook als marathon of in drie delen worden gespeeld. Het publiek zit bovenop de plaats delict en derhalve eerste rang bij de creatie van het hoorspel. Samen met de musici van het Rosa Ensemble wordt het mysterie iedere aflevering meer ontrafeld. De Deense Detective is een productie van het Rosa Ensemble, in samenwerking met VPRO’s Vrije Geluiden en TivoliVredenburg. 

Met De Deense Detective blaast het Rosa Ensemble nieuw leven in oude verteltradities en werft daarmee nieuw publiek voor het hoorspel.  De Deense Detective is niet alleen een who-dunnit, maar ook een how-dunnit: men is getuige van de krimi en ziet hoe de geluidseffecten worden gemaakt.

Het gesproken woord, omgevingsgeluiden en de soundtrack worden door het Rosa Ensemble live uitgevoerd. Er is een alwetende verteller die de verbindende factor vormt. Als een klassiek koor vertelt hij poëtisch en muzikaal over het verhaal, becommentarieert hij en stelt vragen. Als begeleidingsband van het slachtoffer wordt het Rosa Ensemble zelf ook onderwerp van de serie.

Het verhaal
We volgen twee inspecteurs in hun recherchewerk naar de moord op songfestivalzangeres Liv Ljunggren, waarbij niemand wordt ontzien en iedereen verdacht is. Een Deense agent van Europol komt de Amsterdamse politiegelederen versterken.

Het publiek wordt aan de oren meegesleurd op een zinderende zoektocht naar de dader van een moord. De rouwende bandleden (vertolkt door het Rosa Ensemble) zoeken een manier om hun verdriet te verwerken. Ze brengen een eerbetoon aan hun verloren zangeres: een requiem voor de vermoorde onschuld.

Podcast
De serie is ook online te beleven via VPRO’s Vrije Geluiden, zodat eventueel gemiste afleveringen toch kunnen worden bekeken; zij het dan wel zonder de bijzondere Deense Detective-live experience

Wegens groot succes van de podcasts op de site van Vrije Geluiden, is de serie ook op iTunes gezet. Daar stond de serie ruim een week in de top drie van meestgeluisterde podcasts in Nederland.

Crew

Florian de Backere script en spel
Daniel Cross percussie en spel
Floris van Bergeijk compositie, toetsen en spel
Peter Jessen productie, bas en spel
Sebastiaan Pos techniek
Wouter Eizenga (hoor)speladvies
Amber de Saeger kostuums
Mari Nordén zang

Wouter Jansen