La Musica 2

Vanwege de succesvolle samenwerking met Theater Utrecht voor het stuk Crave (2014-2015) besloten Rosa en Theater Utrecht in 2016 nogmaals samen te werken voor La Musica 2, naar de tekst van Marguerite Duras.

Een man en een vrouw zijn een jaar of drie – misschien vijf, of zeven zelfs – uit elkaar. Ze logeren in het hotel waar ze de eerste maanden van hun liefde woonden. Eerder die dag zagen ze elkaar in het gerechtsgebouw om hun scheiding definitief te maken. Ze praten de avond en de nacht door tot het weer dag wordt. Het blijkt, zoals zo vaak bij Marguerite Duras (Prix Goncourt 1984), te gaan om een intense, allesomvattende, absolute liefde. Een liefde die beangstigend en bedreigend is. En vernietigend.

Waar veel schrijvers de situatie van verloren liefde en de plek van de hotellobby niet verder zouden brengen dan een larmoyant cliché kostte het Duras twee versies, verspreid over meer dan twintig jaar om deze man en deze vrouw uit haar systeem te krijgen, om deze stemmen in haar hoofd tot bedaren te brengen. En haar ontmoeting tussen deze twee is meer dan een gesprek, eerder een ontwrichtende droom waarin verleden en de herinneringen aan het verleden een vreemde actualiteit krijgen. De lobby wordt tot een peilloos diepe oceaan van emoties.

Duras’ meeslepende duet – gespeeld door Ariane Schluter en Peter Blok – is zowel puur acteursmateriaal dat vraagt om bespeling van alle registers, alsook een vernuftige muzikale compositie. Met La Musica 2 vervolgt Thibaud Delpeut de weg van een eigenzinnig soort muziektheater dat hij eerder met Crave onderzocht. Opnieuw in samenwerking met de vooraanstaande componist Wilbert Bulsink zoekt hij naar een samengaan van muziek en teksttoneel die meer dan complementair is en de vernieuwing opzoekt in de cross-over tussen nieuwe muziek en filmisch sounddesign. Geïnspireerd door het filmwerk van Duras en Alain Resnais putten zij uit de wereld van de modernistische cinema. Op de scene staat straks een combinatie van absolute topacteurs en ‘cutting edge’ modern klassieke musici.

Crew

Tekst: Marguerite Duras
Vertaling: Tom Blokdijk
Regie: Thibaud Delpeut
Spel: Ariane Schluter en Peter Blok
Muziek: Wilbert Bulsink
Dramaturgie: Joris van der Meer
Scenografie: Roel van Berckelaer
Castingadviezen: Hans Kemna

Rosa Ensemble:
Jelte van Andel (contrabas)
Jeroen Kimman (elektrisch gitaar)
Bart de Vrees (percussie, elektronica)
Anna voor de Wind (klarinet)
Wilbert Bulsink (compositie)